Cavaletti training: De sleutel tot een soepeler paard en een mooier ritme

Cavaletti training is een vorm van paardentraining waarbij het paard over een serie lage balken of obstakels stapt of draaft. Het doel is om het paard te helpen zijn lichaam beter te coördineren en te gebruiken, en om zijn beweging en balans te verbeteren. Cavaletti training kan ook helpen bij het versterken van de spieren en het vergroten van de flexibiliteit van het paard. De training wordt aangepast aan de individuele behoeften van het paard, afhankelijk van zijn leeftijd, niveau en discipline.

Wat is belangrijk bij een cavaletti training?

Het trainen van een paard met balkjes of cavaletti’s wordt in principe in elke gang uitgevoerd, zoals stap, draf en galop. Omdat een paard in elke gang een andere paslengte heeft, varieert de juiste afstand tussen de balkjes en cavaletti’s per gang. Daarnaast speelt de schofthoogte, bouw en beweging van het individuele paard hierbij ook een rol. Het is belangrijk dat het paard de balkjes in een rustig tempo neemt en ze niet raakt met zijn hoeven. Om blessures te voorkomen, is het verstandig om beenbeschermers te gebruiken tijdens de training.

Wat heb je nodig bij een cavaletti-training?

Om balkjes te lopen of een cavaletti training te doen, is een binnen- of buitenbak met een goede bodem vereist. Ook zijn er 4-6 balken of cavaletti’s nodig. Bij het rijden van balkjes of cavaletti’s is een hoofdstel met teugels en een zadel nodig. Bij het lopen van balkjes of cavaletti’s aan de longeerlijn is een kaptoom of hoofdstel zonder teugels en een longeerlijn nodig.

Geen ervaring? Begin Rustig!

Het werken met balkjes en cavaletti’s moet rustig worden opgebouwd. Het paard moet eerst vertrouwen krijgen, de juiste spieren ontwikkelen en de techniek leren beheersen. Als het paard nog geen ervaring heeft met balkjes lopen of cavaletti training, moet het eerst vertrouwd worden gemaakt met de balken. Voordat je het paard over de balken laat lopen, toon je deze eerst en laat je het paard er een paar keer omheen lopen om er vertrouwd mee te raken. Daarna laat je het paard voorzichtig over een balk heen lopen en als dit goed gaat, kunnen er meer balken worden neergelegd. Begin dus met een korte sessie van enkele minuten. Bouw dit geleidelijk op als het paard meer ervaring heeft en met de juiste balans en het goede ritme over de balken of cavaletti’s kan gaan.

Bekijk ook eens deze video van Dressuur magazine.

Video van Dressuur magazine, met Ingrid Klimke.

Wat levert een cavaletti training op?

Soepele gang

Om het paard op een correcte en prettige manier over de balken of cavaletti’s te laten lopen, zijn verschillende afstanden tussen de balken of cavaletti’s vereist, afhankelijk van de gang. Het trainen van een paard met balkjes of cavaletti’s is een effectieve manier om de spieren, balans en het ritme van het paard te verbeteren. Dit zorgt voor een goede spieropbouw, meer kracht, balans en het juiste ritme. Het trainen met cavaletti’s maakt het paard soepeler, buigzamer, actiever en helpt de gangen beter te ontwikkelen. Ook heeft het lopen van balkjes een positief effect op de achterhand van het paard, omdat het achterbeen hoger moet worden opgetild. Dit activeert de spieren en verbetert de mobiliteit van het algehele bewegingsapparaat.

Het verbeteren van de takt

Balken en cavaletti’s geven het paard een mooi ritme om te bewegen en dragen bij aan het verbeteren van de takt. Als het paard een onregelmatig ritme heeft, zal het sneller struikelen. In het begin moeten de balken worden aangepast aan de schofthoogte, beweging en paslengte van het paard om het niet te veel te belasten. Na voldoende ervaring kan de afstand tussen de balken worden gevarieerd. Zo kan een paard dat ruim beweegt, leren om kleiner te lopen en een paard dat ruimte mist leren om zijn passen te verlengen. Het is aan te raden om de cavaletti training tussen de normale oefeningen door te gebruiken in de dagelijkse training. Het is belangrijk om niet alleen op de cavaletti’s te focussen, maar ook af te wisselen. 

Scroll naar boven