Word een betere ruiter door een betere houding

instructie zitles paardrijden

Stel je eens voor hoe het zou voelen als je moeiteloos een eenheid zou vormen met je paard. Je paard reageert direct op je onzichtbare hulpen. Je zit perfect stil en hoeft je alleen nog maar te concentreren op je oefening. Zonder de hele tijd correcties uit te moeten voeren. Hoe mooi zou dat zijn!

Dit kan eerder werkelijkheid worden dan je denkt

Een leuke en effectieve manier om deze eenheid te ontwikkelen is door een zitles op basis van de Franklin Methode®. Door deze trainingsmethode word je je meer bewust van je eigen bewegingen, maar ook van de bewegingen van je paard. De Franklin Methode® maakt gebruik van verschillende ballen die je helpen om je balans te verbeteren, de bewegingen van je paard beter te volgen en meer ontspannen in het zadel te zitten. 

Een zitles houdt ook je paard gezond

Een zitles is een belangrijk onderdeel van je ontwikkeling als ruiter. Houding valt namelijk altijd te verbeteren, ongeacht welk niveau je rijdt. Je paard heeft er ook veel baat bij als jouw houding beter is. Hij reageert hierop door meteen zijn eigen houding en beweging aan te passen en te verbeteren. En dat zonder dat jij hier extra moeite voor moet doen. Je paard gaat dus beter lopen als jij beter zit. En een goed bewegend paard blijft langer gezond. Dat wil je toch!

Voor wie is de Franklin Methode geschikt?

De Franklin Methode® is met name geschikt voor ruiters die de volgende problemen ervaren tijdens een training of gewoon tijdens het paardrijden:

 • Je zit niet ontspannen in het zadel.
 • Je kunt niet goed de beweging van je paard volgen.
 • Je paard houdt aan één kant vast.
 • Je paard loopt op de ene hand beter dan op de andere hand.
 • Je vindt het lastig om het ritme en tempo vast te houden.
 • Je hebt moeite om je armen of benen stil te houden.
 • Je hebt het gevoel niet stevig in je zadel te zitten.
 • Je zakt in naar één zijde.
 • Je ervaart problemen met je arm- of beenhouding.
 • Je zit voor of achter de loodlijn.
 • Je hebt moeite om meerdere dingen tegelijk te doen.
 • Je hebt het gevoel dan één beugel langer is dan je andere.
 • Je hebt problemen met de aanleuning.
 • Je ervaart fysieke klachten tijdens of na het paardrijden.
 • Je vindt het lastig om een regelmatige ademhaling te houden als je paardrijdt.

Welke Franklin ballen zijn er en wat is hun functie?

De verschillende ballen hebben een verschillend effect op je houding en beweging. Dit is afhankelijk van de plaatsing tussen zadel en ruiter. Goede begeleiding door een ervaren instructeur is daarom belangrijk tijdens sessies met de ballen. Zo haal je optimaal effect uit deze trainingsmethode. Bij de Franklin Methode® worden de volgende ballen gebruikt:  

De mini rol (blauwe rol)

Deze bal wordt vooral gebruikt als een laagdrempelige eerste ervaring met de Franklin Methode®. Hij is met lucht gevuld en wordt bij de ruiter tussen de zitbeenknobbels en het zadel geplaatst. Afhankelijk van de hoeveelheid lucht wordt de beweging van de ruiter beïnvloed. Je kunt deze bal in alle gangen gebruiken, afhankelijk van je niveau.

Deze bal stimuleert een diepere zit. Dit activeert je rugspieren waardoor je jezelf natuurlijker kunt oprichten. Er ontstaat een betere balans tussen aan- en ontspanning van je spieren. De bewegingsmogelijkheden van je bekken worden hierdoor vergroot waardoor je een beter ruitergevoel ontwikkelt.

zittraining ruiter paardrijden franklin
De Fascia rol (paarse rol)

De fascia rol heeft dezelfde vorm als de mini rol, maar in plaats van lucht is hij gevuld met water. Het gebruik is in stap, draf en galop hetzelfde als de blauwe minirol, maar het effect op je houding is veel intenser.

Daarbij heeft deze fascia rol een positief effect op je bekkenbodemspieren. Die hebben een groot effect op de bewegelijkheid van je bekken en heupen. De fascia rol werkt door op je hele wervelkolom, waardoor je meer ontspanning krijgt in je bovenrug en hals. Je aanleuning wordt hierdoor beter en je kan de beweging van je paard beter volgen.

Oranje Soft ballen/Rode Soft ballen

Dit zijn twee losse balletjes die je onder of tussen verschillende lichaamsdelen kunt gebruiken. De rode ballen zijn kleiner en zachter dan de oranje en kunnen daarom soms prettiger zijn in het gebruik. Ook deze ballen kun je in alle gangen inzetten.

Door deze ballen onder de oksels te plaatsen krijg je meer ontspanning in de schoudergordel. Hierdoor wordt ook je coördinatie beter en ontspant je hele nek en schoudergebied. Dit heeft een positief effect op je contact met het bit en je aanleuning.

De ballen kunnen ook tussen de bovenbenen en het zadel geplaatst worden, waardoor je een betere beenligging krijgt. Je benen worden stiller door een betere balans in aan- en ontspanning van de spieren. Door de ballen vaak van positie te wisselen, stimuleer je de verschillende spiergroepen.

zitles franklin methode
franklin methode ruiters
Originele Franklin ballen (Groene manen)

Het gebruik van deze ballen zorgt voor meer symmetrie in de ruiter. Je interne waterpas kan hierdoor worden bijgesteld, zodat je weer rechter op je paard komt te zitten. Door de speciale vorm stimuleren ze een natuurlijke oprichting, waarbij je diepe zit in stand blijft. Het is een uitstekende manier om je bewust te worden van gewichtshulpen, omdat het contrast in je lichaamshouding met deze ballen extra wordt uitvergroot.

Wat levert het je op? 

Naast dat het gewoon ontzettend leuk is om op deze manier bezig te zijn met je jezelf en je paard, zal de communicatie met je paard enorm verbeteren. Je krijgt een onafhankelijke zit en je zijn hulpen klein en onzichtbaar. De Franklin ballen zorgen voor een veranderde situatie, waardoor je de onnodige spierspanning wel los moet laten. Je leert je dus moeiteloos aanpassen aan het veranderende bewegingspatroon van je paard. Je ervaart verder dat je:

 • een verbeterde coördinatie hebt,
 • beter bewust bent van je lichaam,
 • beter het ritme vasthoudt,
 • sneller reageert,
 • samen met je paard meer bewegingsmogelijkheden hebt.

Wil jij dit ook? Kom naar ons instructieweekend!

Tijdens een Horseback Holidays instructieweekend geven we ook zitlessen waar we actief aan de slag gaan met de Franklin Methode®. Onze zitlessen doen we met je eigen paard. Je wordt begeleid door ervaren instructeurs. Of je nu op topniveau rijdt of vooral lekker buitenritten maakt, we helpen je om een goede houding en zit te krijgen zodat je een echte eenheid met je paard wordt.

Scroll naar boven